Kategorier
Movement

Debatt: –Kortare skoldagar låter unga fokusera mer på fler aspekter av livet

ung journalist: Aadya Srivastava

Idag är en normal skoldag minst 7 timmar. Enligt mig borde en skoldag vara sex timmar. Lärarna i de flesta skolor säger att det är lättare att lära ut på förmiddagen och de märker att eleverna är mer fokuserade den tiden på dagen. Det är också bevisat att de kortare skoldagar hjälper till att få bättre studieresultat. Många ungdomar får inte mycket sömn för att de ska upp mellan kl 06-07 och på kvällen stannar de uppe sent för att de har massor med läxor. Detta kan leda till sömnbrist som har farliga biverkningar.

För det första, även om det förmodas lämna mer tid att investera i lärande, tar längre skoldagar mycket tid av en elevs dag. Detta ger mindre tid för dem att fokusera på andra viktiga aspekter av deras liv, som att idrotta, göra läxor, delta i berikande fritidsaktiviteter eller sköta familjeansvar. Med mindre tid tillgänglig för att fokusera på dessa aspekter kan eleverna känna sig stressad under pressen av strikt tidshantering och kan hamna efter i dessa aktiviteter. Detta hindrar dem från att bli investerade i andra viktiga delar av sitt liv utanför sin utbildning.

Studier har dessutom visat att längre skoldagar inte förbättrar elevernas övergripande prestationer direkt. Därför, när man närmar sig frågan om några svenska testresultat som ligger efter andra nationer, verkar det inte vara fördelaktigt att förlänga skoldagarna, eftersom detta inte skulle ge någon positiv effekt för elevens provresultat. Lärarna i de flesta skolor säger att det är lättare att lära ut på förmiddagen och de märker att eleverna är mer fokuserade den tiden på dagen. Jag tycker att detta är en betydelsefull fakta för att om man ska lära sig något så är det viktigt att kunna fokusera och det är enklare för lärarna att lära ut när eleverna är tysta och lyssnar

För det andra, kortare skoldagar bör användas i det svenska utbildningssystemet eftersom det har många fördelar. Eleverna har mer tid utanför skolan för att fokusera på andra viktiga aspekter av sina liv. Därför kommer de inte att känna sig lika stressade med tidshantering och kommer inte att släpa efter sådana berikande aktiviteter.

Dessutom arbetar länder med de högst rankade utbildningssystemen på kortare skoldagar än Sveriges. Finland utbildar till exempel sina elever på ett sätt så att de kan få tid ensam att reflektera över vad de har lärt sig och att fokusera på andra aktiviteter som är intellektuellt stimulerande. Detta ger också eleverna en minskad arbetsbörda, vilket skapar mindre stress och mer utrymme i sinnet för att effektivt förstå inlärt material. Detta är en av de faktorer som gör att Finlands utbildningssystem kan vara bland de högsta i världen, och elevers provpoäng är betydligt högre än Sveriges. Om kortare skoldagar fastställs för svenska studenter kan vi följa Finlands ledning och skapa en bättre utbildning för studenter. 

 För det tredje, vissa skolor i världen har varken läxor eller långa skoldagar. Längre skoldagar innebär att man måste vakna tidigt och sluta sent. När barn växer så är sömnen en av de viktigaste sakerna, det behövs ungefär 9-10 timmars sömn varje natt. Korta mängder sömn leder till sömnbrist vilket i sin tur leder till kort fokustid, minskad motivation i skolan, frekventa förkylningar och infektioner, ångest, depression och störande beteende.

–Det är bra att ha längre skoldagar” säger Ms Päivi Mattinen, matte och fysiklärare på skolan ESG.

I framtiden är jobben längre än skoltid, men skillnaden är att du får välja vilket jobb du vill ha och vad du kommer att vilja göra för att leva. Även om eleverna inte har valet om de vill gå i skolan eller inte och de inte kan välja vad de vill lära sig, det är ändå bra att veta om du inte kan gå till skolan varje dag blir det väldigt svårt att gå till jobbet. Kortare dagar kan bara ses som en positiv sak och skulle gynna studenter, lärare och administratörer. De sa också att studenter kan få mer tid för skojs skull och ändå få en utmärkt utbildning.

Sammanfattningsvis, tycker jag att det är en bra sak att ha kortare skoldagar för att det är bättre för hälsan, eleverna har mer tid att fokusera på andra aspekter av deras liv och att börja på nya aktiviteter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *