Kategorier
Movement

Ungdomarnas falska förebilder – ”Man vet att allt inte är riktigt”

Enligt dokumentären ”Priset vi betalar”, har influensers i en ny våg av marknadsföring, i utbyte mot Instagram inlägg, gått igenom skönhetsoperationer i Turkiet, för att uppmuntra sina unga följare att göra detsamma. Ungdomarna i nordstan verkade däremot inte övertygade.

–Man ser bäst ut så som man föds, säger Anna, som egentligen heter något annat.

Hon säger också att även om hon försöker att inte jämföra sig, så är det fel att operera sig för mycket, eftersom det kan ge en falsk bild till andra.

Samtidigt blir skönhetsoperationer bara vanligare och vanligare. Enligt Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi (2021) beräknas plastikkirurgiska ingrepp öka med 20% per år. 

–Man påverkas så mycket av andra, vad dom tycker, och är man ohälsosamt tjock blir man kritiserad, fortsätter hon.

En studie av Örebros Universitet konstaterar att ökningen av skönhets ingreppkan bero på att samhällets bild av kroppen har ändrats från något man föds med, till ett verktyg man skapar för att nå större social framgång. Många kvinnor i studien kände att deras medfödda utseende stack ut, och inte följde normen, även om de inte hade några uppenbara defekter, och därför valde att operera sig. Flera kopplade detta till att klädindustrin ofta följer idealet istället för normen, vilket ledde till att kläder hade dålig passform om man inte också gjorde det.

Med allt det i åtanke är det inte konstigt att skönhets influensers väljer att operera sig. Större social framgång innebär fler följare, vilket i sin tur innebär större inkomst. Tyvärr innebär detta att opererade influensers ger orimliga skönhetsideal till sina följare. Om de väljer att prata om sina operationer kan de dels inspirera sina följare att också operera sig, och dels bli utsatta för stigmat kring plastikkirurgi och bli stämplade som falska. I vår undersökning verkade ungdomarna däremot inte känna pressen av att se ut som bilderna på Instagram.

–Vi har kommit till en punkt där man vet att allt inte är riktigt, och jag personligen brukar inte jämföra mig med andra, säger Anna.

För att sammanfatta så verkar skönhetsoperationer och influensers fortfarande ha stor påverkan på folks utseende, men kunskap om vad som pågår bakom scenerna verkar ha blivit mer vid spridd, vilket gör det enklare för dagens ungdom att fatta egna beslut.

Skriven av: Gustav Ekenberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *